Psi i mačke s unutarnje strane analnog otvora (kazaljke na satu koje stoje na 4 i 8h) imaju obostrane analne vrećice u kojima se nalaze analne žlijezde. Iz svake vrećice izlazi uski kanal kojim se sekret analnih žlijezda izlučuje van, a otvor kanala se nalazi neposredno ispred analnog otvora, odnosno na samom završetku debelog crijeva. Sekret analnih žlijezdi služi za teritorijalno obilježavanje, identifikaciju među ljubimcima kao oblik komunikacije (svaka životinja u analnim vrećicama proizvodi jedinstven miris). Pri svakom obavljanju nužde se vrši pritisak na analne vrećice koje ispuštaju sekret koji se nalazi na površini izmeta. Analne vrećice se stoga normalno prazne prilikom defekacije, a zdrav sekret analnih žlijezda je pastozan, žućkasto sive boje i specifičnog mirisa koji podsjeća na miris ribe.

Kada nastaje upala analnih žlijezda kod ljubimaca?

Uzroci nastanka problema s analnim žlijezdama nisu do kraja definirani, ali kombinacija različitih uzroka mogu dovesti do problema. Loše zdravlje i neravnoteža mikroflore probavnog sustava koja za posljedicu ima mekani izmet ili proljev su najčešći uzroci problema pražnjenja analnih vrećica. Premalo fizičke aktivnosti ili prekomjerna tjelesna težina dovodi do nakupljanja masnog tkiva u području analnog otvora čime se smanjuje elastičnost mišića i jačina pritiska potrebnog za pražnjenje analnih vrećica. Anatomija i genetika ljubimaca, uključujući nepravilno postavljene analne žlijezde (prenisko ili preduboko smještene) i oslabljen mišićni tonus mogu kod nekih pasa i mačaka dovesti do problema s analnim žlijezdama jer se one ne mogu same prazniti te se učestalo pune. Male pasmine pasa poput pudli, jazavčara ili jorkija proizvode više sekreta, a izvodni kanali su dosta uski zbog čega dolazi do zaostajanja sekreta i razvijanja upale. Infekcije bakterijama ili adenokarcinomi analnih vrećica mogu dovesti do problema s pražnjenjem analnih vrećica jer se sekret stalno stvara i nakuplja pa zaostaje u vrećicama, gruša se i začepljuje izvodne kanale. Time se stvara idealan medij za razvoj bakterija koje iz crijeva dolaze do analnih vrećica što rezultira upalom. Komplikacija upale je nastanak apscesa koji se pojavljuje kao bolna, crvena i vruća oteklina, a prilikom puknuća se pojavljuje zelenkastožuta tekućina ili krvavi gnoj. Ako se ne liječi, infekcija će se brzo proširiti i uzrokovati oštećenja anusa i rektuma.

Iako su kod problema s analnim žlijezdama prisutni raznoliki simptomi među najčešćima je simptom pretjeranog grickanja i lizanja šapa.

Povlačenje zadnjeg dijela tijela, odnosno stražnjice po tlu je opisano kao „sanjkanje po stražnjici“ te je to također jedan od češćih simptoma upale analnih žlijezda. Ljubimci također češće grickaju i ližu područje oko repa. Zaostajanje sekreta uzrokuje povećanje analnih vrećica, pojavu jakog svrbeža i bolnost oko područja analnog otvora. Zbog bolova će ljubimci često imati spušten rep te će otežano defecirati. Mačke su izvrsne u skrivanju znakova bolesti te simptomi upale mogu biti suptilni, no bilo kakvo pretjerano lizanje perianalnog područja, vršenje nužde izvan posude s pijeskom ili neugodan miris mogu upućivati na prisutnost problema s analnim žlijezdama.

Probleme s analnim žlijezdama može pratiti neugodan miris kože te upala uha.

Ako se stanje zakomplicira pojavom alergijskog dermatitisa, na koži će nastati promjene u vidu eritema koje će pas ili mačka gristi čime će ozlijediti kožu i tkiva te stvoriti duboke rane. Pri nastanku takvih rana je prisutan rizik od pojave sekundarnih bakterijskih infekcija. Ako se ne reagira na vrijeme može doći do puknuća, odnosno fistulacije analne žlijezde zbog čega dolazi do stvaranja svježih rana koje krvare. Vlasnik će tada primijetiti krv u stolici, a ljubimac će imati povišenu tjelesnu temperaturu. Ako je prisutan taj stadij upale, vlasnik obavezno treba ljubimca odvesti veterinaru.

Kada treba potražiti veterinarsku pomoć?

Dijagnoza zdravstvenih problema s analnim žlijezdama se postavlja na temelju prisutnostni kliničkih znakova i kliničkog pregleda ljubimca. Svi problemi s analnim žlijezdama koji se ne liječe i ne kontroliraju se mogu razviti u infekciju s nastankom apscesa. Istiskivanje analnih vrećica kod infekcije ili upale nije dovoljno jer vrećicu treba isprati i koristiti prilagođenu antibiotsku terapiju. Kod pojave kvržica, krvarenja ili gnoja u području analnog otvora povezanih s apscesima analnih vrećica je potrebna intervencija veterinara koji će razmotriti kirurško uklanjanje. Česte i kronične upale stvaraju promjene na koži i okolnom analnom području te dolazi do stvaranja ožiljaka i oštećenja koji mogu utjecati na okolne mišiće i živce. Pa kada je u pitanju konstantna kronična upala analnih vrećica koja je više puta abscedirala, preporučljivo je odstranjivanje analnih vrećica. Kirurško odstranjivanje je opcija i kod adenokarcinoma analnih vrećica koji uzrokuju jaku bolnost i osjetljivost. Operativni zahvat je jednostavan postupak, no u vrlo malom postotku slučajeva ipak može doći do komplikacije u vidu fekalne inkontinencije. Istiskanje sadržaja analnih vrećica obavlja veterinar koji može naučiti i vlasnika kako da to sam radi. Preporučljivo je da se analne žlijezde pregledaju i palpiraju prije stiskanja jer u većini slučajeva niti nema indikacije za istiskivanje sadržaja iz vrećica. Tkivo analnog otvora je relativno nježno i posve je normalno da se u vrećicama uvijek nalazi nešto sekreta.

Nije svatko lizanje i češkanje ljubimca u perianalnom području ili oko repa simptom upale analnih žlijezda jer je moguće da ljubimac ima neku ranu ili su prisutne buhe. Kuje u tjeranju se znaju češće lizati pogotovo ako je prisutan iscjedak. Naborani psi poput buldoga ili shar peia znaju imati česte upale kože u naborima oko repa pa ih to potiče da grizu ili ližu to područje.

S obzirom na to da je loša probava najčešći uzrok problema s analnim žlijezdama, psima je potrebno osigurati optimalnu i uravnoteženu hranidbu s visokokvalitetnim sastojcima koji će imati povoljan učinak za zdravlje probavnog sustava. Hrana treba sadržavati veći udio vlakana i dodatke poput prebiotika kako bi se boljim funkcioniranjem probave stvorio čvrsti izmet koji će stvoriti pritisak tijekom defekacije i osigurati normalno funkcioniranje analnih žlijezdi. Hranidba pasa hranom niže kvalitete s dodacima boja, raznih aroma i aditiva može dovesti do poremećene probave, nastanka mekanog izmeta i drugih gastrointestinalnih problema koji dovode do poremećaja funkcije analnih žlijezda. Ako se uz balansiranu hranidbu i dalje pojavljuju problemi s analnim žlijezdama, uzrok najčešće stoji u genetici i anatomiji ljubimca. Za normalno pražnjenje analnih žlijezda je osim primarne hranidbe važan odabir poslastica, dodataka hranidbi, ali i fizička aktivnost ljubimca.

Pitajte naše veterinare:

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here