Psi i mačke imaju prilagođene metaboličke potrebe za šest glavnih kategorija nutrijenata: voda, ugljikohidrati, proteini, masti, minerali i vitamini. Energija, iako sama po sebi nije nutrijent je  potrebna tijelu za normalan rast, održavanje, reproduktivne sposobnosti i fizički rad. Voda u organizmu ima mnogobrojne funkcije:

 • Sudjeluje u biokemijskim reakcijama i metaboličkim procesima.
 • Služi kao medij za transport hranjivih tvari i krajnjih proizvoda staničnog metabolizma u organizmu (otapa toksične metabolite i pomaže u uklanjanju otpadnih tvari iz bubrega).
 • Pomaže u probavi (neophodna je za hidrolizu molekula) te se probavni enzimi izlučuju u otopini.
 • Voda doprinosi regulaciji temperature odvođenjem topline.

Tijelo pasa i mačaka sadrži više od 70% vode pa gubitak vode od samo 10-15% rezultira smrću. S druge strane, pas ili mačka može preživjeti nakon što je izgubila gotovo svu tjelesnu masnoću i više od polovicu svojih proteina. Ukupni unos vode kućnog ljubimca dolazi iz tri moguća izvora: voda prisutna u hrani (vlaga u hrani), metabolička voda i voda koju ljubimci piju kroz dan. Mokra hrana (konzervirana hrana) sadrži 60-87% vode za razliku od dehidrirane hrane koja sadrži oko 10% vode stoga je za očekivati da će ljubimci koji jedu samo dehidriranu hranu piti više vode od onih koji jedu kuhane obroke ili konzerve. Unos vode se također povećava kada hrani sadrži puno proteina, soli ili energije. Količinu vode koju će ljubimac konzumirati ovisi prvenstveno o sastavu hrane. Stopa produkcije metaboličke vode ovisi o brzini metabolizma ljubimca i o vrsti hranidbe, no bez obzira na te faktore, metabolička voda čini samo 5-10% ukupnog dnevnog unosa većine životinja. Posljednji izvor unosa vode je dobrovoljno pijenje vode na koje osim sastava hrane utječu i drugi čimbenici: temperatura i vlaga okoline, razina aktivnosti, fiziološko stanje (gravidnost, laktacija, stariji ljubimci….) i zdravstveno stanje (npr. dijabetes, bolesti bubrega i štitnjače itd.).

Kako bi bolje razumjeli potrebe pasa i mačaka za vodom, trebamo znati koji su sve načini gubitka vode iz organizma.

Voda se iz organizma izlučuje kroz mokrenje, obavljanje nužde i gubitkom topline (disanje, znojenje ili dahtanje). Sve životinje svakodnevno gube vodu, a mokrenjem se gubi najveći volumen vode kod većine životinja. Mokrenjem se također gube produkti metabolizma i štetne tvari iz organizma dok se manja količina vode gubi preko izmeta. Fekalni gubitak vode postaje značajan kada postoje poremećaji u apsorpcijskoj sposobnosti crijeva, odnosno kod pojave određenih zdravstvenih problema. Treći način gubitka vode iz tijela je putem oslobađanja topline iz tijela disanjem, znojenjem ili dahtanjem. Prilikom većih fizičkih napora kao i prisutstvom visokih temperatura (ljeti), organizam pomoću vode pokušava regulirati svoju tjelesnu temperaturu. Psi i mačke se znoje samo preko šapa pa se višak topline oslobađa dahtanjem, odnosno isparavanjem vode iz pluća.

Kolike su dnevne potrebe pasa i mačaka za vodom?

Ovisno o veličini pasa, normalan unos vode se smatra 30-60 mL na kilogram tjelesne težine. Npr. pas koji teži oko 20 kg bi trebao popiti oko 6-12 dL vode u danu. Za mačke je preporuka oko 60-80 mL po kilogramu tjelesne težine. Preporuke za potrebnu dnevnu količinu vode za ljubimce varira ovisno o veličini i težini ljubimca, hrani koju jede, dobi, aktivnosti i zdravstvenom stanju itd. Uvijek se treba obratiti pažnja na količinu vode koju je ljubimac popio jer ako pas ili mačka popije premalo ili previše vode, oboje nam može ukazivati da je moguće postojanje nekog zdravstvenog problema koji je doveo do tih promjena. Ako ljubimac popije više od 100mL/kg/24h vode, takvo se stanje karakterizira kao polidipsija. Posljedično polidipsiji nastaje poliurija koja označava abnormalno visoku proizvodnju urina. S druge strane, ako pas ili mačka ne unese dovoljno tekućine u svoj organizam možu dehidrirati pa je važno da se prvo provjeri turgor kože (elastičnost). Tu provjeru može napraviti i sam vlasnik na način da primi kožu ljubimca iznad kralježnice ili najbolje na vratu te kada se koža pusti, kod dovoljno dehidriranog ljubimca će se brzo vratiti u normalan položaj, no ako koža ostane podignuta onda je to znak da ljubimac treba vode.

Kako potaknuti psa ili mačku da pije dovoljno vode?

 1. U čistim zdjelicama uvijek treba biti dostupna svježa voda.
 2. Voda se treba često mijenjati.
 3. Spriječiti teritorijalnu obranu zdjelica: ako u kućanstvu ima više životinja, neka svaka životinja ima pristup svojoj zdjelici s hranom i vodom.
 4. Prilagođavanje zdjelica: različite veličine, oblici ili materijali mogu potaknuti ljubimca da popije više vode.
 5. Mačke: potrebno je postaviti nekoliko zdjelica na više mjesta u kućanstvu te je potrebno paziti na okruženje gdje će zdjelice biti postavljene (daleko od wc-a ili prometnog i bučnog područja).
 6. Mačke: mačke su grabežljivci stoga je njihov instinkt prirode i dalje jako izražen pa su fontane s vodom odličan izbor zdjelica s vodom jer se tako oponašaju uvjeti u prirodi – divlje mačke nikada ne piju vodu pokraj plijena jer se boje da nije “zagađena”).
 7. Dodatak u vodu: lososovo ulje kao bogati izvor Omega-3 masnih kiselina – ulje ima primamljiv miris i okus koji potiče pse i mačke da piju vodu.
 8. Povećanje aktivnosti ljubimca: kada pas ili mačka potroši više energije i umori se, odmah će se povećati i potreba za vodom.
 9. Dodatak mokre hrane (konzerve) u hranidbu.

Ako ljubimac nakon svih promjena i dalje odbija piti vodu, smanji mu se apetit ili krene gubiti na kilaži onda je potrebno otići od veterinara koji će klinički pregledati ljubimca i dijagnosticirati eventualni zdravstveni problem ako postoji.

 

Pitajte našeg veterinara

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here