Kujama u graviditetu i laktaciji je potrebno odabrati optimalnu hranidbu koja će zadovoljiti njihove povećane nutritivne potrebe, ali i koja će pružiti štencima sve hranjive tvari kako bi se pravilno razvijali i rasli što uključuje normalnu mineralizaciju mliječnih zubi. U trenutku dolaska na svijet štenci nemaju zube, a njihovi mliječni zubi počinju izbijati u dobi od 25-30 dana. Kompletna promjena mliječnih u trajne zube traje do otprilike 9. mjeseca starosti štenaca. Točan period ispadanja mliječnih zubi i izbijanja trajnih zubi je individualan proces koji se razlikuje kod svakog štenca. Štenci imaju 28 mliječnih zubi (12 sjekutića, 4 očnjaka, 12 pretkutnjaka) te 42 trajna zuba 12 sjekutića, 4 očnjaka, 16 pretkutnjaka i 10 kutnjaka). Prvi i mliječni zubi zubi su vrlo tanki i oštri poput iglica. Međutim, takva denticija je kratkog vijeka budući da je dentin koji čini zubno tkivo mekše strukture, za razliku od trajnih zuba. Mliječni zubi koji su mali, uski, oštri i šiljasti se vrlo brzo troše i počinju se mijenjati.

Period izmjene zubi je poprilično stresan za štence jer oni ne razumiju što se događa i zašto ih toliko svrbi zubno meso pa im vlasnici trebaju olakšaju taj neugodan period.

Između  zuba im može zaostati hrana i stvoriti se neugodan zadah. Često se pojavljuje krvarenje desnih i očnjaka, a zbog izrazite nelagode štenci često žvaču razne tvrde i hladne predmeta poput cipela, namještaja u domu, grana ili sve što stignu. Ponekad štence zubno meso i zubi mogu toliko boljeti da ne mogu spavati, smanji im se apetit do te mjere da prestanu jesti suhu hranu. U rijetkim slučajevima se pojavljuje proljev ili povraćanje. Period izbijanja zubi je idealno vrijeme da štene naučite koje stvari ne smije gristi i dirati, a da za žvakanje i igru koriste igračke. Vlasnik bi trebao povremeno pregledavati usnu šupljinu šteneta kako bi na vrijeme uočio eventualne nepravilnosti u izbijanju zubi jer se može dogoditi da trajni zub krene rasti dok mliječni još nije ispao. Bitno je naglasiti da vlasnik ne smije sam vaditi mliječne zube jer oni mogu imati duge korijene koji bi se mogli odlomiti u zubno meso i uzrokovati velike probleme. Mliječni zubi najčešće sami ispadaju i vlasnik ih najčešće pronalazi na podu, krevetiću ili u igračkama, a veterinarska intervencija je potrebna kada trajni zub ukliješti mliječni koji onda ne može sam ispasti. To se najčešće događa na očnjacima, ali takve situacije su rijetke. Osim nepravilnosti u izbijanju zubi je moguće primijetiti plak ili kamenac te upalne promjene zubnog mesa. Štenci pokušavaju ubrzati ispadanje zubi grizući sve što mogu stoga postoji nekoliko trikova kojima se vlasnici mogu poslužiti kako bi period izbijanja zubića prošlo što bezbolnije:

  • Dentalne igračke: na tržištu postoji puno igračaka koje su napravljene od prirodne gume i imaju puno proreza u koje zubići propadaju dok se štene igra. Upravo to žvakanje i grickanje masira zubno meso i olakšava nelagodu štenetu.
  • Dentalne poslastice: razne tvrde poslastice za žvakanje olakšavaju bol koju štenci osjećaju. Kod odabira poslastica je važno biti u skladu s primarnom hranom koju štene jede. Ako štene jede hipoalergenu hranu s lako probavljivim izvorima proteinima onda je potrebno odabrati i poslastice s takvim izvorom proteina ili sličnom.
  • Jedan od trikova koji može pomoći štenetu je stavljanje igračaka, u kojima može biti hrana,  u hladnjak ili zamrzivač.
  • Optimalna i uravnotežena hranidba: štenetu je potrebno odabrati optimalnu i uravnoteženu hranidbu (vitamini i minerali) koja će zadovoljiti njegove potrebe. Ako pas jede uravnoteženu hranu onda nije potrebno dodavati vitaminske ili mineralne pripravke, osim ako veterinar nije odredio drugačije.
Dentalne igračke uvelike olakšavaju nelagodu koja je prisutna u periodu izbijanja zubi.

Štencima se ne smiju davati sredstva koja se daju djeci tijekom perioda ispadanja zubi jer su ona toksična za pse i ako se štene predozira, mogu biti i smrtonosna. Kako je za sve najbolje da se štence nauči od malih nogu tako ih se može naučiti i priviknuti na diranje i pregledavanje usne šupljine, zubi i desnih te vlasnik može četkati zube štenetu jer će mu ta masaža i četkanje umanjiti svrab i bolnost. Također se ne smiju koristiti zubne paste koje su namijenjene ljudima jer mogu uzrokovati želučane tegobe ako ih štene proguta. Nakon što psu izbiju trajni zubi, veterinar bi ga trebao pregledati da vidi jesu li svi zubi pravilno izrasli i je li čeljust ravna. Izbijanje zubi je period u odrastanju štenaca koji mora proći, a štene i vlasnika čeka još puno novih izazova i situacija u kojima će se razvijati njihova međusobna povezanost.

Pitajte naše veterinare:

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here