Vodu često zanemarujemo kada govorimo o hranidbi životinja iako se smatra najvažnijom hranjivom tvari. Voda ima mnogobrojne funkcije u organizmu. Sudjeluje u svim biokemijskim reakcijama i metaboličkim procesima organizma. Osim što je neophodna za funkcioniranje probavnog sustava, služi kao medij za transport svih tvari u organizmu te omogućuje izlučivanje štetnih tvari. 

Svježa voda mora uvijek biti na raspolaganju Vašem ljubimcu.

Kako bi bolje razumjeli potrebe pasa i mačaka za vodom, treba znati koji su sve  načini gubitka vode iz organizma. Voda se iz organizma izlučuje na 3 načina: mokraćom, fecesom i gubitkom topline (znojenjem, disanjem). Mokrenje je najobilniji način gubitka vode gdje se produkti metabolizma i štetne tvari izlučuju iz organizma. Nakon mokrenja, značajno manja količina vode se gubi preko fecesa.

Najveći dio vode se apsorbira u debelom crijevu te do većih gubitaka vode dolazi kod nekih patoloških stanja. Kod bolesti ili poremećaja koji uzrokuju pojavu dijareje (proljeva) dolazi do velikog gubitka vode pa je jako važno nadomjestiti izgubljenu vodu kako bi umanjili dehidraciju. Kod dugotrajnih proljeva veterinari primjenjuju tekućinsku terapiju (infuziju) kako bi se u što kraćem vremenu nadomjestio gubitak vode. Treći način gubitka vode iz tijela jest putem oslobađanja topline iz tijela znojenjem ili dahtanjem. Prilikom većih fizičkih napora kao i prisutstvom visokih temperatura (ljeti), organizam pomoću vode pokušava regulirati svoju tjelesnu temperaturu. Psi i mačke se znoje samo preko šapa pa se viška topline oslobađaju dahtanjem odnosno isparavanjem vode iz pluća.

Ako se hrane mokrom hranom koja sadrži visoki udio vode, psi i mačke mogu održavati normalnu razinu vode u organizmu bez dodatne konzumacije vode.

Što sve utječe na konzumaciju vode?

Unos vode u organizam ne ovisi samo o konzumaciji pitke vode već i o udjelu vode u hrani. Mokra hrana za mačke sadrži preko 75% vode za razliku od dehidrirane hrane koja sadrži oko 10% vode. Stoga je i za očekivati da će mačke koje jedu dehidriranu hranu piti više vode od onih koje jedu mokru hranu. Mačke imaju slabiju sposobnost kompenzirati unos vode sa količinom vode koju su unijeli hranom za razliku od pasa koji samostalno reguliraju unos vode s obzirom na vrstu hrane koju konzumiraju. Zbog toga vlasnici mačaka trebaju voditi računa o količini vode koju pije njihova mačka. Unos vode se također povećava kada hrana sadrži previše energije, proteina i soli. Dakle, prvenstveno je sastav hrane taj koji određuje količinu vode koju će životinja konzumirati.

Većina zdravih mačaka će samostalno regulirati unos vode  ovisno o vlastitim potrebama ako im osiguramo svježu i čistu vodu.

Osim sastava hrane, na količinu konzumirane vode utječu i drugi čimbenici poput: temperature zraka, razina kretanja, fiziološki stadij, zdravstveno stanje i dr. Pri velikim vrućinama mačke će piti više vode nego u zimskim mjesecima. Mačke koje se manje kreću piju manje vode od onih koje se kreću po vani. Također, određeni fiziološki stadiji poput gravidnosti ili laktacije (proizvodnja mlijeka) povećavaju potrebe za vodom, kao i određena patološka stanja poput dijabetesa, bolesti štitnjače i bubrega. 

Kako biti siguran da ljubimac pije dovoljno vode?

Zdjelica za vodu mora biti uvijek puna!

Najsigurnija metoda koja će osigurati da ljubimac pije dovoljno vode je ta da voda uvijek bude na raspolaganju. Zdjelica s vodom treba biti uvijek na istom mjestu te se svakodnevno mora oprati. Vrlo često vlasnici budu zabrinuti kada njihova mačka pije malu količinu vode. Mačke koje jedu samo mokru hranu, ne piju puno vode jer su konzumacijom same hrane već unijeli dovoljnu količinu vode. Konzumacijom mokre hrane koja sadrži primjerice 80% vode, mačka unese 80 ml vode po jednoj pojedenoj vrećici od 100 g. Ovisno o tjelesnoj masi, mačka koja jede samo mokru hranu treba pojesti 2 – 6 vrećica dnevno, što znači da će samo hranom unijeti 160 – 480 ml vode.  Osiguravanjem dovoljne količine čiste i pitke vode možemo biti sigurni da će životinja konzumirati potrebnu količinu vode. Ukoliko primijetimo da životinja pije premalo ili previše vode, treba kontaktirati veterinara kako bi se isključila mogućnost nekih oboljenja koja se povezuju s povećanim ili smanjenim unosom vode.

Uzrok smanjenog unosa vode kod zdrave mačke je najčešće konzumacija isključivo mokre hrane.

Kako potaknuti ljubimca da pije vodu?

Neki ljubimci su izbirljivi po pitanju vode. Ako primijetimo da ljubimac nerado pije vodu, moramo pronaći način kojim ćemo ga potaknuti na pijenje vode. Psi uglavnom nemaju problema s pijenjem vode dok mačke nerijetko „rasturaju“ sa specijalnim zahtjevima po pitanju svega. Primjerice, mačke nerijetko pokušavaju piti vodu iz čaše, što nam govori da mačke žele piti samo čistu i svježu vodu. Vrlo često vidimo mačke kako piju vodu iz slavine, lokve i drugih neobičnih mjesta dok istovremeno ne žele piti vodu iz svoje zdjelice. Zato danas u trgovinama za kućne ljubimce možemo kupiti mini fontane za kućne ljubimce koje potiču na konzumaciju vode. Okruženje u kojem će mačka piti vodu je također od velike važnosti. Zdjelicu s vodom treba držati odvojeno od zdjelice s hranom ili primjerice mačjim wc-om. Odaberite mjesto u kući koje nije na „prometnom području“ (hodnik ili dnevni boravak) kako bi se mačka osjećala ugodno i sigurno dok pije vodu. Voda mora biti dostupna 24 sata dnevno i treba ju što češće mijenjati. Kod nekih ljubimaca pomaže dodavanje nekoliko kapi lososovog ulja u vodu. Lososovo ulje ima primamljiv miris i okus pa potiče pse i mačke na pijenje vode. Lososovo ulje je dobar izvor omega 3 masnih kiselina koje povoljno utječu na zdravlje kože i dlake. Omega 3 masne kiseline su poželjne u hranidbi pasa i mačaka jer imaju pozitivan učinak na zdravlje srca i imunološkog sustava.

Smanjeni unos vode kod mačaka – mogući uzrok mokraćnih kamenaca?

Nedostatak vode u organizmu može rezultirati smanjenjem volumena mokraće. Manji volumen podrazumijeva povećanu koncentraciju mokraće kod mačaka koja se dovodi u vezu s nastankom struvitnih kamenaca. Novija istraživanja ukazuju na to da smanjena konzumacija vode kod mačaka nije primaran uzrok nastanka struvita, već sastav i probavljivost hrane. Pokazalo se da mačke koje jedu hranu bogatu mastima imaju veći volumen mokraće u usporedbi s onima koje jedu hranu sa smanjenim udjelom masti. Smatra se da hrana s višim udjelom masti ima veću probavljivost pa se samim time smanjuju fekalni gubici vode. Kada se mačke hrane nekvalitetnom mokrom hranom koja ima nisku probavljivost, dolazi do većih fekalnih gubitaka vode, što rezultira smanjenim volumenom mokraće. Hranjenje mačaka visoko probavljivim obrokom s adekvatnom količinom masti osigurava smanjenje specifične težine mokraće (manja koncentracija mokraće) te samim time može prevenirati nastanak struvita. Kao potpora liječenju i prevencija pojave recidiva, veterinar može predložiti korištenje specijalne hrane za probleme urinarnog trakta. Takva hrana sadrži smanjenu razinu magnezija te osigurava optimalan pH mokraće koji omogućuje otapanje struvita. Osim toga, razina soli je balansirana da potakne mačke na veću konzumaciju vode.

 

Pitajte našeg veterinara

     

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here