Što je osteoartritis?

Osteoartritis (OA, također poznat kao degenerativna bolest zglobova ili hipertrofični artritis) je kronična upalna bolest zglobova koja uzrokuje bolnost i ukočenost zgloba te oteklinu okolnog tkiva. To je progresivno stanje kojeg obilježava degeneracija hrskavice, hipertrofija kosti (stvaranje osteofita), promjene na sinovijalnim membranama, ukočenost zglobova koje može dovesti do preoblikovanja kosti. Osteoartritis se može pojaviti u bilo kojem zglobu u tijelu psa, no najčešće zahvaća zglobove nogu i kralježnice. Promjene koje nastaju unutar zgloba su ireverzibilne.

Ovisno o tome može li se temeljni uzrok identificirati, osteoartritis može biti primarni i sekundarni.

Primarni osteoartritis je idiopatski, što znači da nije poznat uzrok bolesti, dok su najčešći uzroci sekundarnog osteoartritisa displazija kukova i ruptura prednjeg križnog ligamenta. Postoji nekoliko rizičnih čimbenika koji mogu dovesti do nastanka osteoartritisa, a to su sistemski čimbenici poput genetskih i nutritivnih čimbenika, starenje životinje jer se starenjem vodeni sadržaj hrskavice povećava, a njezin proteinski sastav degenerira te hormonski status psa. Uz nutritivne čimbenike je bitno spomenuti i pretilost koja povećava rizik od mehaničkih ozljeda zglobnih struktura i stvara se kronična sistemska upala. Lokalni uzroci osteoartritisa su traume zgloba, nestabilnost, preopterećenja i slabost mišića. U konačnici, pravi uzrok osteoartritisa ostaje nepoznat. Formiranje osteofita je tipično za osteoartritis i smatra se pokušajem ograničavanja pokretljivosti i bola koji se pojavljuje kao odgovor na kroničnu upalu i lokalno oštećenje tkiva.

Zdravlje pasa

 

Kako izgleda osteoartritis?

Kronična intermitentna (ponavljajuća) hromost je najčešći simptom koji primjećuju vlasnici. Hromost može biti povremena i blaga, no pas s vremenom može postati potpuno nepokretan. Tijekom vježbanja, produljenog odmora ili kod promjene vremena (hladno vrijeme) stanje se pogoršava.

Također su izražene i poteškoće pri ustajanju, šepanje te ukočenost udova. Pas nevoljko trči, skače ili se igra, a zbog bolova u zglobovima nogu i kralježnice, pas pokazuje promjene u ponašanju i može biti razdražljiv.

U slučajevima artritičnih kukova, psi se rijetko ili uopće ne rastežu stražnjim nogama. Manjak kretanja u konačnici dovodi do povećanja tjelesne mase, a ona do dodatnog opterećenja zglobova te pogoršanja bolesti. Kako životinja manje koristi zahvaćen zglob, to posljedično uzrokuje slabost okolnih mišića, ligamenata i tetiva. Mišićni spazam i umor mišića uvelike pridonose bolu kod osteoartritisa. Kroničnu bol koja se pojavljuje zahtjeva temeljitu i zasebnu terapiju.

 

Kako dijagnosticirati osteoartritis?

Vlasnik primijeti da pas drugačije hoda, da cvili u šetnji ili dok se odmara i s tim informacijama dolazi kod veterinara. S obzirom na to da postoje razne zdravstvene tegobe i stanja koje će uzrokovati promjene u fiziološkom korištenju udova, veterinar će pomoću pravilne i temeljito uzete anamneze, kliničkog pregleda životinje, kao i kliničkih simptoma, otkriti uzrok koji je doveo do nastanka promjena u hodu i pokazivanja boli kod životinje. Uz prvotni pregled životinje, veterinar će napraviti neurološki i neizostavni ortopedski pregled te radiografiju.

Pri pregledu se treba obratiti pozornost na izgled mišića i prisutnost atrofije pojedinih mišića i mišićnih skupina, tremor mišića i otečenost mekih tkiva. Ako je vlasnik primijetio hromost kod psa, bitno je saznati kada je ta hromost prvi put uočena i u kakvim uvjetima (npr. fizička aktivnost ili odmaranje psa…).

Kada je veterinar obavio preglede onda će uz kliničke simptome utvrditi primarnu i privremenu listu diferencijalnih dijagnoza, odnosno bolesti koje mogu biti uzrok pojave hromosti, boli i drugih simptoma koji su prisutni kod psa. Može biti isključen upalni artritis, trauma oboljelog zgloba, poliomiopatija…. Kod osteoartritisa su prisutne deformacije koje se pojavljuju na hrskavici i na kosti. RTG-om se može odrediti stupanj oštećenja zgloba, izgled, ali i prognoza degenerativnih promjena.

Najčešće promjene uključuju osteofite koji rendgenski izgledaju kao mali koštani izdanci koji izlaze s rubova zglobne površine. Kod pojave bilo kakvih simptoma vezanih uz lokomotorni sustav, bitno je što brže reagirati jer ranim prepoznavanjem osteoartritisa, pruža se više mogućnosti i izbora za liječenje. Cilj je usporiti napredovanje bolesti i ublažiti prisutne kliničke simptome i bolove.

 

Može li se osteoartritis izliječiti?

Kod osteoartritisa, koji je neizlječiva i progresivna bolest, simptomi se pogoršavaju s vremenom, pa je cilj terapije smanjiti bol i upalu, poboljšati kvalitetu života psa te usporiti razvoj i spriječiti daljnju degeneraciju zglobova. Iako pas ponekad pokazuje znakove boli, to ne znači da mu se treba uskratiti redovita tjelovježba, nego upravo suprotno. Tjelovježbom se smanjuje bol, povećava se mišićna snaga i raspon pokreta zglobova te se sveukupno poboljšava fiziološka funkcija ekstremiteta. Redovita tjelovježba podrazumijeva kontrolirane šetnje u kojima se ne baca loptica, hvata frizbi i slično, već lagane svakodnevne šetnje prije kojih je dobro malo izmasirati mišiće i zglobove kako bi se olakšala kretnja i smanjio nastanka potencijalnih novih ozljeda ili bolova. Kako vježbanje pomaže pri ublažavanju simptoma osteoartritisa, tako se i kontrolira tjelesna težina koja može utjecati na stupanj hromosti.

U akutnoj fazi bolesti, kada su najizraženiji simptomi ili kada se pojavi naglo pogoršanje bolesti, tjelovježba se treba izbjegavati jer je tada prisutna upala zgloba i životinja mora odmarati. Osim vježbi manjeg intenziteta, što čine redovite lagane šetnje, preporučljivi je da pas ide i na fizikalnu terapiju. To uključuje terapiju hladnoće i topline, masaže mišića i zglobova, pasivne vježbe istezanja, ultrazvuk ili električnu stimulaciju. Benefit fizikalne terapije se očituje u povećanju protoka limfe i cirkulacije u zahvaćenom području zgloba i mišića čime se prevenira atrofija mišića i smanjuje se upala.

Veterinar će nakon procjene zdravstvenog stanja i prisutnosti simptoma, psu prepisati nesteroidne protuupalne lijekove ili analgetike. Neki psi mogu imati visoki prag boli i skrivat će svoju bol dok stanje ne postane ozbiljno, stoga je bitno primijetiti rane znakove bolesti zglobova i otići na vrijeme kod veterinara.

Mnogi se vlasnici pitaju je li psu potrebna operacija, no uloga kirurškog liječenja ovisi o stupnju bolesti, stanju zahvaćenog zgloba, kao i cjelokupnom zdravstvenom stanju psa. Kada se medikamenti pokažu neuspješnim i stanje životinje se ne poboljšava onda je indiciran operacijski zahvat koji će ublažiti upalu i istodobno održati funkcionalnost zgloba. U liječenju osteoartritisa se koristi nekoliko različitih terapija istodobno kako bi se postigao najbolji rezultat koji će poboljšati kvalitetu života psa.

 

osteoartritis kod pasa

 

Postoji li posebna prehrana pasa s artritisom/ osteoartritisom?

Iako je osteoartritis neizlječiva bolest, vježbanje, primjena zaštitnih dodataka te prehrana su najbolji načini koji će održati zdravlje zglobova psa i umanjiti pogoršanje bolesti. Optimalna i cjelovita hrana za psa s artritisom treba zadovoljiti sve nutritivne i energetske potrebe psa i treba biti prilagođena prema starosti, zdravstvenom stanju i aktivnosti psa. Hrana ne smije sadržavati umjetne aditive, bojila, konzervanse, šećer illi sol. Što je hrana više obrađena, to je veća vjerojatnost da pridonosi upali.

Pretilost je jedan od predisponirajućih čimbenika za razvoj osteoartritisa, a osim toga je povećan i rizik nastanka težih potencijalnih bolesti popust dijabetesa, jetrene lipidoze, kardiovaskularnih i respiratornih poremećaja. Kontrolom tjelesne težine se kontrolira i opterećenje kojemu je bolestan zglob izložen, pa je bitno pronaći optimalnu i uravnoteženu hranu koja će psu pružiti optimalnu tjelesnu težinu.

Prehrana pasa s artritisom treba sadržavati visokokvalitetne proteine i treba biti prilagođena prehrambenim potrebama pasa. Postoji nekoliko dodataka prehrani koji se mogu davati psu nakon konačne dijagnoze osteoartritisa, poput hondroprotektora koji sadrže glukozamin i kondroitin, sastojke koji smanjuju upalu, povećavaju zadržavanje vode u hrskavici, što osigurava potporu zgloba i usporava razvoj bolesti. U hranu je poželjno dodati i lososovo ulje koje je bogato omega-3 masnim kiselinama radi očuvanja optimalne modulacije organizma kod infekcija, trauma, bolesti povezanih s dobi te bolesti srca, bubrega, kože…. Psu se nikada ne smiju davati lijekovi na svoju ruku zbog mogućih nuspojava i uvijek se trebati obratiti veterinaru kako bi on prilagodio davanje različitih i potrebitih medikamenata. Kod davanja poslasticu psu, bitno je znati podrijetlo i sastav jer ih je većina visoko obrađena te sadrže velike količine soli, masti i šećera, a i treba se držati optimalnih količina poslastica jer je bitno održavati idealnu tjelesnu težinu psa s osteoartritisom.

Pravilna tjelovježba, optimalna prehrana, puno ljubavi te rano prepoznavanje znakova bolova u zglobovima su prvi koraci za održavanje mobilnosti psa i poboljšanje kvalitete života našeg voljenog čupavca.

Pitajte našeg veterinara

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here