Spolni ciklus kuje se sastoji od ponavljajućih anatomskih i fizioloških promjena u određenom vremenskom razdoblju uzrokovanih spolnim hormonima. Kuje su monoestrične životinje što znači da imaju jedan estrus u ciklusu koji se pojavljuje u bilo koje doba u godini. Postoji nekoliko faza spolnog ciklusa:

 1. Proestrus: proestrus u kuja traje 9 dana i u tom periodu kuje privlače pse, ali ne dozvoljavaju parenje. Simptomi proestrusa su: edematozna stidnica, krvavi iscjedak, elongacija (proširenje) materničnih rogova, edem endometrija, jajovoda i vagine te proliferacija mliječnih žlijezda.
 2. Estrus: estrus u kuja traje 9 dana i u početku kuja dopušta parenje, a vaginalni iscjedak je smanjen. Ovulacija, koja u prosjeku nastupa 2. dan, ne pojavljuje se nužno u korelaciji sa spolnim ponašanjem i može varirati ovisno o pasmini te unatoč nastupu ovulacije, zdrava kuja ne mora ostati gravidna.
 3. Diestrus (metestrus): trajanje diestrusa ovisi o koncepciji. Unegravidnih kuja traje 60 do 90 dana, a na kraju se može javiti lažna gravidnost.
 4. Anestrus: anestrus je period mirovanja spolnih organa i traje oko 4 mjeseca. Kod kuja dolazi do involucije maternice i oporavka endometrija.

Čimbenici koji dovode do nastanka piometre su vezani uz spolni ciklus kuje.

U diestrusu (4-6 tjedana nakon estrusa) se može pojaviti hormonski poremećaj, piometra koja se odlikuje cističnom hiperplazijom endometrija i sekundarnom bakterijskom infekcijom. Naziv piometra dolazi od latinske riječi „pyometra“ što znači gnojna upala maternice. To je po život opasna infekcija maternice koja najčešće pogađa nesterilizirane kuje starije od 5 godina. Kod piometre dolazi do progresivnog nakupljanja gnoja u maternici zbog perzistentnog lutealnog tkiva na jajnicima u formi žutog tijela ili rjeđe u formi luteinskih cista. Čimbenici povezani uz pojavu piometre uključuju dugotrajno davanje gestagena zbog odgode tjeranja, estrogena kod kuja koje su se neželjeno sparile i kod infekcija nakon parenja ili umjetne oplodnje. Cistična hiperplazija endometrija i nakupljanje tekućine, odnosno sekreta u maternici predstavljaju idealan medij za rast bakterija. Najčešći izvori kontaminacije maternice su bakterije iz normalne vaginalne flore ili uzročnici subkliničke infekcije mokraćnog sustava. Escherichia coli je najčešće izolirana bakterija u slučajevima piometre, a potom Staphylococcus, Streptococcus, Pseudomonas, Proteus itd. Piometra se može razviti i iz zaostalog tkiva maternice nakon ovariohisterektomije (piometra batrljka), a može se razviti sekundarno kod metritisa (upala maternice) nakon porođaja.

Vrsta piometre i simptomi ovise o grliću maternice.

Znakovi bolesti su promjenjivi i uključuju letargiju, anoreksiju, poliuriju, polidipsiju, povraćanje i depresiju. Vrsta piometre i simptomi ovise o grliću maternice. Piometra s otvorenim grlićem (grljak) maternice ima uočljivije simptome jer će tako omogućiti izlazak gnojnog vaginalnog iscjetka s primjesama krvi. Često se na dlaci ispod repa ili na površini na kojoj kuja spava uočava vaginalni iscjedak. Ako je grljak maternice zatvoren onda dolazi do nakupljanja gnojnog sadržaja i asimetričnog povećanja maternice. Takva maternica uzrokuje nadutost abdomena s pojavom boli. Kod 20% kuja se pojavljuje groznica, a kod neznatnog broja kuja piometra može napredovati do šoka i smrti. Komplikacije mogu dovesti do nastanka glomerulonefropatije, no te bubrežne lezije su potencijalno reverzibilne nakon što se piometra riješi.

Kada se postavlja sumnja na gnojnu upalu maternice?

Sumnja na piometru se postavlja kod starijih kuja koje pokazuju znakove polidipsije, poliurije i povraćanja koje su imale prije 2-8 tjedana ciklus. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze (starost životinje, trajanje ciklusa, kada su se pojavili simptomi itd.), kliničkog pregleda (rektalnom palpacijom se mogu napipati asimetrično prošireni rogovi maternice), RTG i UZV pregled abdomena (ultrazvučno je vidljiva velika ehogena područja ispunjena gnojem, ploda nema, a na jajnicima se nalazi žuto tijelo ili luteinska cista). Kompletna krvna slika daje uvid u vrijednosti bijelih krvnih stanica povišene i koja je vrijednost globulina u krvi. Biokemijskom analizom i analizom urina će se diferencijalno dijagnostički isključiti drugi uzroci poliurije, polidipsije ili povraćanja te je također važno isključiti graviditet kod kuja.

Kirurški zahvat je najbolji odabir liječenja piometre.

Najučinkovitiji način liječenja piometre je kirurškim zahvatom ovariohisterektomijom (zahvat u kojem se uklanjaju jajnici i maternica). Prisutna bakterijska infekcija se rješava antibioticima koji se određuju na temelju rezultata kulture i osjetljivosti te se tretman antibioticima treba nastavlja i nakon operacije. Neravnotežu tekućine i elektrolita je potrebno ispraviti prije ovariohisterektomije. Ako se kuja koristi za aktivan uzgoj onda postoji i medicinski odabir terapije hormonom prostaglandinom (F2α (PGF2α)). Prostaglandin opušta grlić maternice, uzrokuje kontrakciju maternice te dolazi do izbacivanja eksudata iz maternice (gnoj i bakterije). Liječenje prostaglandinima je manje učinkovitiji i rizičniji odabir terapiranja pa se treba uzeti u obzir stadij bolesti, kliničke znakove te sve moguće rizike koje donosi liječenje hormonima:

 • Uspjeh je upitan, a liječenje prostaglandinima uzrokuje ​​ozbiljne nuspojave poput pojačane nužde, povraćanja, bolova u trbuhu, dahtanja, nemira i prekomjernog lučenja sline. Nuspojave se pojavljuju nekoliko minuta nakon injekcije i traju oko 2 sata.
 • Liječenje neće imati učinka najmanje 48 sati pa ako je piometra prilično uznapredovala ili je kuja izrazito bolesna onda liječenje prostaglandinima nije opcija.
 • U slučajevima piometre sa zatvorenim grlićem maternice ova mogućnost liječenja može uzrokovati rupturu (puknuće) maternice čime će eksudat doći u trbušnu šupljinu kuje i uzrokovati peritonitis (upala potrbušnice).
 • Prostaglandini mogu izazvati pobačaj stoga je iznimno važno isključiti graviditet kod kuja.

Prognoza nakon medicinske terapije je dobra ako je grlić maternice otvoren te čak 90% kuja može biti plodno, no ipak medicinska terapija je rizična opcija liječenja s neupitnim uspjehom, a u 70% liječenih kuja, piometra se ponovno pojavila u roku od 2 godine. Za piometru je važno pravovremeno reagiranje s ranim početkom liječenja kako bi se povećale šanse za buduću plodnost kuje.

 

Pitajte naše veterinare:

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here