Vrućina podjednako djeluje na ljude i na pse. I dok prvi lakše pronalaze osvježenje i spas od nezdravih vrućina, psi ponekad “zaborave” pronaći hladnije mjesto za odmor. Brahicefalične pasmine pasa (bokser, pekinezer, buldog, mops i sl.) i kronično bolesne životinje osobito teško podnose vrućinu i za vrijeme vrućih ljetnih dana je potrebno obratiti posebnu pozornost na njihovo ponašanje, kako bi se izbjegli štetni učinci toplotnih udara.

Normalna temperatura kod pasa iznosi 38,5 °C, dok u ljetnjim mjesecima ona može narasti i preko 40 °C ukoliko pas nije zaštićen od sunca, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih teškoća. Unatoč dobroj termoregulaciji koja psu omogućava zadržavanje stalne tjelesne temperature i uslijed promjenama u temperaturama okoliša, potrebno je posvetiti posebnu pozornost prema promjenama u ponašanju psa.

Simptome toplotnog udara prepoznajemo po brzom dahtanju, slabosti, depresiji, povraćanju, a u akutnim slučajevima i po epileptičnim napadajima, grčenju i nesvjestici. Teški oblici toplotnog udara mogu biti kobni jer pri visokim temperaturama (42 °C) dolazi do oštećenja i odumiranja stanica te denaturacije proteina koji mogu uzrokovati zatajenje vitalnih organa i oštećenje mozga.

Ukoliko uočite neki od navedenih simptoma, psu možete pomoći prohladnim oblozima ili prskanjem, iako u većini slučajeva će biti dovoljno da psa sklonite sa sunca i ponudite mu osvježenje. U slučajevima u kojima se povećana tjelesna temepratura psa otežano snižava, možete potražiti pomoć veterinara koji će primjenom adekvatne terapije spriječiti daljnje komplikacije, prije svega zatajenje bubrega.

Ljudi se hlade znojenjem, a psi ubrzanim disanjem s frekvencijom 200 do 400 udisaja u minuti. Dahtanje ponekad nije dovoljan obrambeni mehanizam u termoregulaciji, stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako možete olakšati svom ljubimcu borbu s ljetnim vrućinama.

Prije svega, sačuvajte ga od aktivnosti koje su štetne i za vas, a to su dugačke šetnje po najvećem suncu koje iscrpljuju i dehidriraju organizam visokim tempom. Šetnje su najugodnije rano ujutro i navečer, a tijekom dana treba voditi brigu o dovoljnom unosu svježe vode (mali trik: u svaku šetnju ponesite bocu hladne vode). Za vrijeme vrućina ne izlažite pse velikom naporu, te ih ne ostavljajte u prostorima bez hladovine i svježeg zraka.

Kroz ljetne vrućine treba kročiti odgovorno i koristiti rana jutra i večeri za aktivnosti koje su psu svakako potrebne. Toplotni udari mogu psima nanijeti velika oštećenja, no uz pridržavanje ovih osnovnih pravila vaš kućni ljubimac će biti zaštićen od povišenih temperatura i uobičajeno veseo i razigran.

 

 

Pitajte našeg veterinara

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here